Како бесплатно да учите страни језик онлајн

Како бесплатно да учите или усавршавате страни језик онлајн

Знање страног језика је једна од кључних вештина која не само да вам отвара врата академског и пословног света, већ и благотворно утиче на развој личности. Учење језика је дуг процес, али не мора да буде скуп.
У ствари, страни језик можете научити сасвим бесплатно. Открићемо вам како да савладате страни језик, а да не потрошите ни динар, да упознате људе широм света, а да не изађете из куће, ако не желите. Или како можете јефтино путовати и истовремено усавршавати језик.

Бесплатни курсеви језика

besplatni-internet-kursevi-učenje-jezika

Слика1. https://pixabay.com/en/absorbed-book-girl-reading-student-2409314/

Интернет је као рудник злата, нуди многобројне бесплатне ресурсе за учење језика на свим нивоима и слободу да учите кад желите и колико желите.
Почећемо од Јутјуба, на коме је врло једноставно пронаћи специјализоване канале за учење разних језика. Предности ових канала су у томе што вам омогућавају да се врло брзо привикнете на гласове, изговор и ритмику страног језика. Можете изабрати курс на основу језичке вештине коју желите да развијете на пример слушање или рецимо изговор техником имитације. Неки видео снимци су титловани па можете усавршавати и читање. Било да учите енглески, немачки, француски или неки други језик важно је да вежбате редовно.

Онлајн медији

Пре него што проговорите страни језик морате научити да га слушате. Није потребно да због тога путујете у иностанство. Захваљујући интернету можете пратити стране телевизијске канале, гледати серије и филмове или слушати радио.
Саветујемо вам да се определите за информативне телевизијске програме, зато што водитељи и извештачи користе једноставан и разумљив језик, правилно изговарају и акцентују речи. Уз то су вести углавном праћене титлом што олакшава разумевање. Поред основног језика поједини канали нуде вести и на другим “великим“ језицима. Ми смо вежбали шпански, руски, енглески, немачки… слушајући и гледајући онлајн вести. Телевизије као што су BBC, TV5, DW, имају посебне странице намењене учењу језика као и Јутјуб канале.
Учење страног језика подразумева и упознавање културе, традиције и живота другог народа.

Гледање серија и филмова је двоструко корисно, не само да активно учимо језик већ и откривамо нову културу и градимо позитиван однос према другима.
Ако сте почетник, гледајте најпре филмове и серије са преводом на матерњи језик, да бисте разумели контекст и да бисте се навикли на нови језик. На следећем нивоу укључите титл са изворним језиком и на крају гледајте без титла.Тако корак по корак напредујете и вежбате вештине слушања и читања. Ако учите француски језик препоручујемо овај сајт. Добар избор за енглески су ситкоми, пошто трају до 30 минута, забавни су и користе свакодневни језик. Ако пак учите стручни, на пример медицински жаргон определите се за Увод у анатомију. Серије могу бити веома подстицајне за учење језика.

Сећамо се како су латиноамеричке серије допринеле популаризацији шпанског језика. Слично се дешава и са турским серијама.
Радио станице можете слушати на платформи Tune In. Било би добро да ову методу примењујете за усавршавање језика, јер је потребно да имате одређено предзнање како бисте могли ефикасно да слушате. Покушајте да поновите оно што сте чули, и то реч по реч, гласно и разговетно, верно имитирајући говорника. Ова техника, названа “shadowing“ је врло делотворна за постизање правилног изговора.
Интернет вам пружа могућност да читате новине из свих крајева света. Овом активношћу се обогаћује речник, вежба се разумевање различитих врста текстова и информација, усавршава се граматика и структура реченице.

Језичке заједнице

učenje-online-sa-izvornim-govornicima

Слика 2. https://pixabay.com/en/cobweb-network-faces-photo-album-2034015/
Језик морате да користите како бисте њиме овладали. Разговарајте са изворним говорницима или са другима који такође уче исти језик, пожељно је да њихов ниво познавања језика буде изнад вашег. Наравно, све то можете из свог дома. Два сајта која предлажемо су Easy language exchange и Speaky.
Пошто се пријавите помоћу Фејсбука или Гугла, изаберите језик и крените у авантуру тражења пријатеља за учење. Поред тога што редовно користите језик, предност ових сајтова је што омогућавају да стекнете пријатеље и партнере за учење. Видећете како је пријатно и делотворно учити језик у друштву. Немојте да се устручавате да питате и да разговарате. Не плашите се грешака, јер грешећи учимо.
Постоји могућност стварања језичких тандема у оквиру ових заједница. На пример, ако хоћете да научите португалски, можете наћи партнера који говори португаслки а жели да учи српски и са њим разговарати и на једном и на другом језику.

Апликације

Апликације за учење језика су популарне. Тако Bussu има преко 50 милиона корисника, Memrise је намењена учењу речи, њиховом изговору, примерима употребе. Могуће је научити и специфичне појмове из кинематографије, математике…
Duolingo, коју је Гугл 2013. године прогласио за најбољу апликацију за учење језика, је посебно занимљива, јер подсећа на игрицу кроз коју постепено напредујете, скупљајући поене.

Живео Интернет

internet –resursi -za-učenje

Слика 3https://pixabay.com/en/internet-global-earth-communication-1181587/
Учење језика никада није било доступније, јефтиније и забавније. Искористите прилику. Наш савет је да редовно учите и да се трудите да сваког дана, макар на кратко, будете у контакту са језиком. Гледајте снимке, слушајте радио, дописујте се или разговарајте на страном и врло брзо ћете видети благодати таквог рада.
Ако сте помислили да овакав начин учења није за вас, јер више волите сусрете са људима, курсеве језика у групи и путовања, прочитајте које су вам могућности на располагању.

Преузето са http://www.dicognito.com/ (аутор: Маја Павловић, професор француског језика)