Како бесплатно да учите и усавршавате страни језик у земљи и иностранству

Како бесплатно да учите и усавршавате страни језик у земљи и иностранству

Учите страни језик у школи, онлине, на курсевима. Овладали сте изговором, речником, граматиком. Осећате да је време је за следећи степеник. Желите да уботребите своје знање, да га учините корисним и да напредујете.

Најбољи начин за то је да страни  језик редовно користите како писмено, тако и усмено. Идеално би било са изворним говорницима. Још боље би било да учење буде бесплатно. Открићемо вам како је изводљиво и  једно и друго.

Изворни говорници у вашој земљи

Слика 1: https://pixabay.com/en/bar-pub-stingers-alcohol-drink-495257

Питате се где да нађете изворне говорнике. Не брините, ближи су вам него што сте мислили. Можете их срести на платформама за размену језичких знања, о чему смо овде писали. А можете их наћи и у свом граду. Додоше, за сада су у предности они  који живе у Београду и у Вршцу.

Полиглот клуб је активан и у нашој земљи, представља друштвену мрежу за дељење и размену језичких знања онлине али и уживо. Наиме, од марта ове године Полиглот клуб организује дружење љубитеља страних језика. Међу њима има странаца, студената, филолога, оних који уче и усавршавају језик из професионалних или личних разлога.

На фејсбук страници Полиглот клуба можете наћи информације о догађајима, занимљиве текстове о језицима, као и поруке људи који траже саговорнике за разне језике. Дружења се, у Београду, организују средом и недељом, четвртком је интернационална журка, а у плану су им пикници, тематске вечери  итд.

Како изгледа Полиглот вече? Када дођете , добијете налепнице са заставама земаља чије језике говорите. На сваком столу је означено који се језик говори за тим столом. Бирате сто, као што бирате да ли ћете само да слушате друге или ћете се укључити у разговор. Дружење је бесплатно. Људи су благонаклони и ненаметљиви, а искуство размене знања непроценљиво.

Сличан догађај оранизују и Млади истраживачи Србије. Можда вам се  јавила мисао да  овакво дружење организијете у свом граду.  Било би занимљиво.

Од 2016. године постоји сајт TalkTalkBnb, који повезује особе који желе да уче страни језик са путницима, изворним говорницима датог језика, којима, у замену за бесплатне часове, треба да обезбедите смештај и храну. ТалкТалкБнб је присутан у преко 80 земаља. На званичном сајту можете видети профиле путника и домаћина, прочитати њихова сведочења, открити и друге опције, међу којима је посебно занимљива замена радних места на одређено време.

Ви у страној земљи

Слика 2: https://pixabay.com/fr/jeune-fille-fuligule-%C3%A0-t%C3%AAte-rouge-1828079/

Ако желите да се отиснете у иностранство предлажемо вам следеће могућности:

  • Wwoofing
  • Волонтирање
  • Стипендије

 

  • Wwoofing

Wwoofing / World Wide Opportunities On Organic Farms/ је организација која повезује власнике органских фарми са људима који желе да упознају такав начин живота и рада. Wwoofer је волонтер који на фарми ради од 3 до 7 сати дневно, живи и храни се са породицом домаћина. Мора имати више од 18 година, за рад не добија надокнаду, али не плаћа храну и смештај.

Овакве фарме прихватају више волонтера истовремено, тако да је могуће на њима срести људе из свих крајева света. Неке фарме примају и  породице са децом.

Ако вас привлачи овај вид путовања и учења, изаберите страну земљу, региструјте се у тамошњој Њњооф националној организацији, платите чланарину, која је око 20 евра. Пажљиво изаберите фарму, проверите да ли начин живота, рада и исхране одговара вашим преференцијама.

Оваква авантура ће вас обогатити новим знањима и пријатељима и пружиће вам прилику да скоро бесплатно усавршавате језик. За напредовање у језику је непроценљива и чињеница да сте сасвим окружени не само страним језиком, већ и да сте у додиру са свакодневним  животом  и културом друге земље.

Wwoof постоји у Србији , тренутно је  51 органска фарма укључена у националну организацију. У новинама и на порталима се могу наћи приче о странцима који радо посећују наше фарме, као што је ова.

  • Волонтирање

Уз подршку Европског волонтерског сервиса млади из Србије могу да волонтирају у европским земљама у оквиру програма Erasmus +, који подстиче мобилност младих и неформално образовање.

Слика 3: https://pixabay.com/en/volunteer-hands-help-colors-2055043/

Волонтери треба да имају између 17 и 30 година, а време које проводе у страној земљи је од 2 до 12 месеци.Укључени су у живот локалне заједнице, кроз пројекте  који се тичу заштите животне средине, културног наслеђа, рада у омладинским организацијама, рада са старијим особама, спорта итд.

Пријављивање је бесплатно. Смештај, храна, осигурање, путни трошкови, џепарац и курс језика  су  такође покривени.

Волонтирање је прилика за учење, лични и професионални развој. На крају волонтирања се добија документ Yоутхпасс, који потврђује учешће у програму, описује акивности у којима сте учествовали и описује исходе учења и  компетенције за целоживотно образовање. Једна од 8 кључних  компетенција је и комуникација на страним језицима.

На сајтовима Европског волонтерског сервиса и Младих истаживача Србије можете наћи детаљне информације о волонтирању.

 

  • Стипендије

Стипендије су намењене полазницима курсева језика и студентима. Издвојили смо следеће.

Gete Institut додељује стипендије одређеним циљним групама, међу којима су        полазници курсева.  Стипендија подразумема четворонедељни интезивни курс језика у Немачкој, смештај , храну и путне трошкове.

Institut Konfucije сваког пролећа додељује стипендије за учење кинеског језика у Кини. Програм стипендирања обухвата полазнике курсева који имају од 16 до 35 година. Курсеви трају 4 недеље, 6 месеци  или једну академску годину. Кандидати треба да имају положен испит HSK испит, то јест испит којим се утврђује ниво знања кинеског, као страног језика. За шестомесечну и једногодишњу стипендију кандидати морају имати положен ниво III односно IV,  што одговара нивоима B1 и B2 према европском стандарду.

DAAD – је немачка служба за академску размену, која између осталих стипендија додељује и стипендије за учење немачког језика у Немачкој. Реч је о интезивним курсевима за стране студенте који трају 8 недеља. Курсеви се одвијају на иститутима и у школама за учење језика и предвиђени су у периоду од јуна до јануара. Рок за пријаву је 1. децембар сваке године. О осталим условима прочитајте oвде.

Слика 4: https://pixabay.com/fr/pi%C3%A8ces-de-monnaie-pennies-l-argent-912719/

Знање сртаних језика је једна од кључних вештина у савременом свету. Било да учите сами или сте укључили друге људе у процес учења и усавршавања, важно је да останете истрајни и радознали. И не заборавите учење је увек добро за здравље.

Преузето са http://www.dicognito.com/ (аутор: Маја Павловић, професор француског језика)