Падлет – најједноставнији начин за виртуелну сарадњу са ученицима и колегама

У мноштву ИКT алата  који  је могуће  користити  у настави,  један нам је посебно привукао пажњу. Првенствено због једноставне употребе  и  доступности на различитим уређајима, затим због интерактивности и функционалности. Реч је о Падлету, модерној верзији паноа, на коме и ученици и наставници постављају разноврсне садржаје са интернета или са свог рачунара.

Шта је то  Падлет?

Падлет је онлајн алат за заједнички рад  у оквиру истог  документа. Замишљен је као празан папир или виртуелни зид, на коме можете постављати и додавати документа, питања и одговоре, видео материјале, обавештења,  итд. То исто могу радити и ваши ученици и колеге, стога га и зовемо алатом за сарадњу.

За  употребу овог алата и прављење садржаја довољана је основна  информатичка писменост и интернет веза. Направите зид и поставите садржај. Дајте ученицима адресу вашег Падлета.Тако ћете им омогућити приступ документима, а у оквиру овлашћења која им доделите, моћи ће да учествују у  изради зида.

Како му се приступа?

Врло једноставно. Овде се можете пријавити помоћу Гугл или Фејсбук налога. Препоручујемо вам бесплатно коришћење,  јер су вам на располагању функције, које су сасвим довољне за рад са ученицима и колегама. У скорије време Падлет је изманио услове коришћења. Бесплатно можете направити 32 падлета. Ако не желите да платите 8,25 долара месечно за даље коришћење, избришите падлете који вам нису потребни и крените испочетка.

Постоји и  Backpack  верзија која се плаћа, у виду  месечне или годишње претплате. Ова верзија нуди више опција. Можете је бесплатно тестирати током 30 дана.

Ми сматрамо  да je бесплатна верзија сасвим функционална и да може испунити сва ваша очекивања.

Како се  Падлет користи ?

Што би Енглези рекли то је piece of cake. Изаберите опцију  „Направи  падлет“ и определите се за  Зид, Платно, Мрежу, Стриминг, Полицу… Кликните и ваша  страница се отвара. И не само да се отвара већ и добија наслов  и  опис као на пример – Мој отмени зид / Направљено са креативним заносом или Моје уметничко платно / Направљено са ауром мистерије.

Следећи корак је да додате садржај страници. Двоструким кликом отварате белешку. У њу уписујете текст. Напишите најпре наслов а затим  поруку, питања, опис, упутство итд. Текст можете обликовати као цитат, параграф, набрајање… И добили сте своју прву објаву. Поред  текста  можете додати и друге садржаје помоћу иконица које се налазе при дну белешке. Реч је о иконицама за отпремање садржаја са вашег компјутера, за постављање линкова, затим за додавање садржаја са Гугла, као што су видео записи, гифови, слике и друго као и  иконица  за активирање  ваше камере. Могуће је и снимити аудио запис,  додати локацију и линковати на  други Падлет садржај који сте направили.

Персонализовање  Падлета

У горњем десном углу екрана, у падајућем менију налазе се опције којима прилагођавате изглед и функције странице својим потребама и жељама.

У  Подешавањима можете :

  • променити наслов и опис зида
  • изабрати једну од понуђених позадина или учитати слику са свог рачунара
  • сликовито представити своју страницу, то јест изабрати иконицу која је најбоље описује
  • опцијом Објављивање одређујете да ли ће се ваше име појавити изнад сваке поруке, затим да ли ће ружне речи бити замењене емотиконима
  • опцијом Сарадња  дозвољавате коментаре и реакције на поруке
  • предлажемо вам да унесете и тагове, како бисте олакшали долазак до вашег Падлета. На располагању су вам 3 тага до 15 знакова.
  • одаберите и адресу странице.

У менију Подели дефинишете приватност странице. Можете је учинити јавном или јој  ограничити приступ. Приступ  ограничавате тако што захтевате лозинку, делите зид само са сарадницима или омогућавате приступ само онима који имају линк или QR, док ће сраница остати невидљива за претраживаче.

Следећом опцијом одређујете ко може да гледа садржаје, пише, управља страницом.Сараднике додајете тако што уносите њихове електронске адресе или корисничка имена. Активирањем опције Модерација, дозвољавате да се објаве само оне поруке које је одобрио администартор. Можете дозволити да ваш Падлет други корисници искористе као подлогу за свој рад.

Пошто сте га скоцкали,  време је  да  ваш Падлет објавите свету. Можете га поделити на Фејсбуку, Твитеру, Гугл +, уградити га у лични блог или веб локацију. Послати га мејлом.

Ако желите да га конверујете, на располагању су вам ПДФ, ЈПЕГ, ЦСВ датотеке и Ексел табеле

Овде можете погледати туторијал  на енглеском језику.

 Неколико идеја за активности помоћу Падлета

  • Да се упознамо

На почетку школске године позовите ученике да се  представе и кажу неколико реченица о себи у виду аудио записа. Ову вежбу препоручујемо у настави страног језика, али се може извести и у  првом разреду у оквиру часа одељењске заједнице, онда када се ученици  још не познају. Ученици могу изоставити име и представити се неком посебном карактеристиком. Сви снимци су на једном месту, те их сваки учесник  може слушати и погађати о коме се ради, тако што ће на зиду оставити поруку са образложењем.

  • За, против, уздржан

Користите зид за дискусију. Одредите тему. Организујте страницу тако што ћете је поделити у три колоне за, против, уздржан. Позовите ученике да изнесу, образложе и бране своје мишљење. Падлет ће вам дати јасан преглед ставова, омогућиће да  учесници чују једни друге, комуницирају, учествују у дискусији.

  • Систематизација

Поделите истраживачке задатке о, на пример, различитим аспектима хуманизма и  ренесансе. Организујте зид по категоријама којима припадају задате теме, рецимо историјски контекст, вредности хуманизма, главна дела итд. Ученици ће тако и визуелно  имати добар преглед епохе и моћи ће, у сваком тренутку, да приступе радовима, како би систематизовали знање и обнављање учинили лакшим. Још једна предност овог начина рада је што показује залагање и труд сваког ученика, као и његов допринос тимском раду и  квалитету крајњег задатка.

Ово су само основне идеје. Могућности употребе Падлета су бројне, јер скоро  све што радите у учионици можете пренети и на виртуелни зид.

Предности за ученике и наставнике

Падлет је алат, намењен за заједнички рад јер :

  • омогућава ученицима да поставе питање у реалном времену, а посебно изван учионоце. Знамо да се неки ђаци оклевају да питају на часу, неки се нису сетили, други имају додатна питања након што су прочитали лекцију код куће…
  • погодан је за заједнички рад, представља место за размену идеја, за развој тимског духа.
  • подстиче аутономију ученика, тиме што га ангажује и подстиче. У пракси се овај алат показао мотивишућим за рад.
  • једноставан је за употребу
  • доступан увек и на сваком месту
  • пружа могућност дељења садржаја /share/export/embed / и систематизовања знања

Шта кажу корисници ?

На инертнету смо пронашли бројне Падлет заједнице и  примере добре праксе. Оцене су скоро без изузетка позитивне, чини се да ретко који алат има тако неподељену подршку и наставника и ученика.

Не преостаје нам ништа друго, него да се  ускоро видимo на Падлету.

аутор: Маја Павловић