Осма Стиховизија у Смедереву

И ове године Народна библиотека у Смедереву организовала је Стиховизију, такмичење у рецитовању на страним језицима за средњошколце. У надметању су учествовали ученици Гимназије Смедерево, Гимназије Велика Плана, Паланачке гимназије, Музичке школе „Коста Манојловић“ Смедерево, Економско-трговинске школе Смедерево, Техничке школе Смедерево, Текстилно-технолошке и пољопривредне школе „Деспот Ђурађ“ Смедерево, Економско-угоститељске школе „Вук Караџић“ Велика Плана и Средње школе Гроцка.

stihovizija1

На овом осмом такмичењу по реду у полуфиналном делу који је био одржан 26. новембра,  наступило је 84 ученика, док су се одабранима у финалу придружили и победници Стиховизије Панчево. У финалном делу, од ученика наше школе наступиле су:  Теодора Алексић 4-1,  Ива Јовановић 1-1,  Александра Павић 3-5,  Маша Павловић 1-1,  Анђела Станисављевић 3-2,  Емилија Филиповић 3-1 и  Александра Цветковић 2-5.

Догађај су  отворили ученик наше школе Алекса Нишевић и Филип Кељевић, ученик музичке школе ,,Коста Манојловић“, иначе  чланови групе Интербола. Они су публици на самом почетку представили неке од својих композиција.

Група Интербола

Група Интербола

Сам финални део одржан је 29. новембра у 18 часова, а од 25 финалиста, жири је најбољим  прогласио  Ивана Станчуловића, ученика Гимназије Велика Плана, који је рецитовао песму непознатог аутора под називом „I’m not okay“ и  заузео прво место. Друго место заузела је ученица Гимназије Смедерево,  Емилија Филиповић, са песмом Силвије Плат „Daddy“,  док се на трећем месту са песмом Владимира Висоцког „Я не люблю“ нашао Предраг Перовић, ученик Економско-трговинске школе Панчево. Према мишљењу публике најбољу изведбу имала је Александра Цветковић, ученица наше школе, која је рецитовала песму А.С. Пушкина „К*** (Я помню чудное мгновенье)“.

Поред ученика чије је изведбе жири прогласио најбољима, награђене су још и Софија Павловић, ученица Гимназије Велика Плана, за изузетно познавање страног језика на коме се представила и то песмом Пабла Неруде ,,Si tu me olvidas“, као и Маша Павловић, ученица Гимназије Смедерево за ангажовани приступ у одабиру песме за песму Варсана Шира ,,Home“.

Награђени су и ученици који су све четири године свог школовања учествовали на овом такмичењу: Теодора Алексић (Гимназија Смедерево),  Катарина Грујић (Гимназија Велика Плана),  Марија Димитријевић (Гимназија Велика Плана),  Исидора  Лазовић (Гимназија Смедерево) и  Иван Станчуловић (Гимназија Велика Плана).

За вишегодишњу и успешну сарадњу, награђени су  ментори (професори страних језика):  Тања Гојаковић, Татјана Кочић, Милица Мишковић,  Гордана Анић, као и професори Гимназије у Смедереву  Ана Мартиновић (професор енглеског језика) и Ивана Бероња (професор француског језика).

Интересовање за ово такмичење не јењава, већ је из године у годину све већи број наших ученика који увек импресионирају публику својим изведбама на најразличитијим језицима, а надамо се да ће њихов број наставити да расте у истом континуитету.

Победници Осме Стиховизије са библиотекарима

Победници Осме Стиховизије са библиотекарима

Цветковић Александра, најбоља изведба по мишљењу публике

Цветковић Александра, најбоља изведба по мишљењу публике

За крај, пригодно,  у духу Стиховизије, издвајамо стихове песме која је изгласана од стране публике за најбоље изведену, како бисмо вам, још једном, дочарали  сву лепоту овог језика и уопште целе манифестације.

Я помню чудное мгновенье:

Передо мной явилась ты,
Как мимолетное виденье,
Как гений чистой красоты.

В томленьях грусти безнадежной,
В тревогах шумной суеты,
Звучал мне долго голос нежный
И снились милые черты.

Шли годы. Бурь порыв мятежный
Рассеял прежние мечты,
И я забыл твой голос нежный,
Твои небесные черты.                   А. С. Пушкин

Аутор: Миљана Миладиновић, ученица 2/5

2 thoughts on “Осма Стиховизија у Смедереву

  1. Повратни пинг: Књиге-најлепши дар – ГИМНАЗИЈА Смедерево

  2. Повратни пинг: Девета Стиховизија у Смедереву | Очима младих

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s