Планинарско-скијашко друштво Мироч

ПОЧЕТАК ПЛАНИНАРСТВА У ГИМНАЗИЈИ

ПСД „Мироч“ је основано 17.12.1960. године у Гимназији, тадашњем  Образовном центру „Јован Јанићијевић“. Регистровано је код Планинарског савеза Србије   26. 4. 1961. године и од тада уредно је функционисало у складу са постојећим Законима и Правилима тадашње републике и државе. Оснивањем Друштва не започиње планинарска активност у смедеревској Гимназији. Наиме, прво Планинарско друштво у Смедереву формирано је у Гимназији 1950. године и звало се „Мироч“. Касније је оно постало градско друштво под називом Планинарско друштво „Север“, које у Гимназији 1958. године формира свој планинарски огранак „Мироч“. Он 1960. године Оснивачком Скупштином прераста у Планинарско-смучарско друштво „Мироч“. За све време, од оснивања првог Планинарског друштва, па до формирања „Мироча“ и до данашњих дана, планинарска и скијашка активност  у Гимназији није престајала. До данас је организовано преко 40 зимовања.

Године 1981. ПСД „Мироч“ је добитник награде „ОСЛОБОЂЕЊА СМЕДЕРЕВА“, а 2002. године  добија јубиларну плакету од Планинарског савеза Србије поводом сто година организованог планинарства у Србији. 

Од октобра 2002. године, ученике у оквиру Друштва, а и рад Друштва, организује професор географије Бојан Карић. Заједно са својим ученицима учествовао је на више од стотину планинарских акција широм Србије, а 15 година успешно организује и школу скијања на Копаонику.

„Мироч“ је добитник великог броја пехара и диплома за учешћа на републичким и традиционалним планинарским акцијама широм Србије, као и за успешно вођење и организовање Школе скијања на Копаонику.

 

Постави коментар