Eкскурзија треће године 2017/2018.

И ове 2017. године успешно је реализована екскурзија трећег разреда у периоду од 1. до 5. октобра. За одличну организацију се захваљујемо агенцији ,,Grand tours“ из Новог Сада, тројици сјајних водича пуних знања, као и возачима који су нас безбедно возили путевима Мађарске, Аустрије и Словачке. У недељу 1. октобра су се ученици седам одељења, заједно са својим разредним старешинама и вођом пута професорком Ружицом Моневском распоредили у три аутобуса и око 5 часова кренули ка граничном прелазу Хоргош. На српско-мађарској граници, због велике гужве, чекали смо непланираних седам сати. То нам је мало пореметило планове, али ушли смо у Мађарску без икаквих проблема и убрзо стигли до Будимпеште, главног града ове земље, који се простире са обе стране најзначајније реке у Европи. Каже се да не постоји ниједан европски град који се тако вешто сместио око Дунава као што је то случај са Будимпештом. Првог дана смо успели да посетимо величанствени Tрг хероја, кажу да је то музеј мађарске историје на отвореном. Време нас је послужило, па смо Трг видели  на дневном светлу, у сумрак и обасјаног ноћним светлима. Следило је панорамско разгледање Будимпеште, где смо се упознали са већим делом њених знаменитости и туристичких атракција. Упутили смо се ка сјајном хотелу Pest Inn у ком смо провели и следећу ноћ.

Наредног јутра, након доручка, упутили смо се ка Сентандреји, граду на десној обали Дунава, 20km северозападно од Будимпеште. Било је задовољство посетити овај мали, али велелепни град јако значајан у српској историји и за нас Србе. Следећа дестинација био је брдовити део града, Будим са свим својим очаравајућим грађевинама и погледом преко Дунава на Пешту. Зграда Парламента свакако је својом раскоши и величином оставила посебан утисак на нас. Попели смо се и до Цитаделе, тачније до једног њеног видиковца, одакле смо могли видети и Будим и Пешту, као и дунавске мостове који их повезују. Тај призор нас је оставио без даха. У пештански део града вратили смо се преко моста Ержебет, једним од девет мостова које Будимпешта има. Обишли смо Текелијанум, задужбину Саве Текелије, у ком се налази дом за ученике српске гимназије у Будимпешти ,,Никола Тесла“. Слободно време смо добили у улици Ваци, главној пешачкој зони, која се састоји из новог и старог дела. Одатле бих издојила своје лично одушевљење затвореном пијацом на крају старог дела улице и топло препоручујем свима да је обиђу и виде нешто несвакидашње лепо,  и пробају невероватна традиционална јела прелепих боја, мириса и укуса. Уморни, али пуни утисака, упутили смо се ка хотелу где смо вечерали и одморили се за још једно прелепо искуство, ноћно крстарење Дунавом. Видели смо овај град из још једног угла, са реке, осветљен ноћним светлима. По поврaтку у хотел, препричавали смо утиске, дружили се и спремали за сутрашњи дан.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 

Ујутру смо напустили хотел и Будимпешту, кренули ка Бечу и палати Шенбрун. Ни киша није успела да наруши лепоту  града и утиске из дворца у ком су живели Марија Терезија и Франц Јозеф I. Унутар палате обишли смо двадесет две царске одаје које су нас својом површином и садржајем фасцинирале. Након њих: уређени вртови, фонтана и Глоријета су дошли као шлаг на торту. Треће и четврто вече једна група је провела у хотелу Junior, а друга у хотелу Баронка у Братислави.

Четвртог дана смо се вратили до највећег града Европске уније и панорамски разгледали његове знаменитости док смо се возили бечким Рингом, најраскошнијом авенијом дугачком 5,3 км, која кружи око централног дела Беча. Видели смо раскошне грађевине попут Бечке државне опере, берзе, парламента, градске скупштине, бечког универзитета, музеја, академија и позоришта. Прошетали смо двориштима царске палате Хофбург, ишли до најраскошнијег готичког споменика, катедрале Светог Стефана, Албертине и градског парка Burggarten, један од два ,,царска врта“ (други је градски парк Volksgarten) у коме се налази споменик славног Волфганга Амадеуса Моцарта. Застали смо код Трга Марије Терезије, препознатљивог по два славна градска музеја-близанца и споменику самој Марији Терезији, окруженом вртовима. Са једне стране се налази Природњачки музеј, а насупрот њему идентична грађевина Музеја лепих уметности. Природњачки музеј, један од најбогатијих и најбољих музеја такве врсте,  обишли смо и имали прилику да видимо раскошну флору и фауну, костуре и збирке разних животиња, многе руде, драгуље и још много тога. Најатрактивнији су нам свакако били живописни костури диносауруса и неке занимљиве мултимедијалне атракције. Слободно време смо углавном провели у улици Марија Хилфер Штрасе, дуж које се налазе продавнице познатих светских брендова, сувенирнице, ресторани, кафићи и још много тога. Окупили смо се на тргу Марије Терезије и одатле се упутили ка Пратеру, огромном луна парку са разноврсним вожњама, који нам је добро дошао за релаксацију и забаву. Најузбудљивији је, свакако, био Prater Tower, највиши рингишпил на свету, где имате поглед са висине од 117 метара на цео Беч и много даље. Изашли смо из Беча пуни утисака и презадовољни. Последњу ноћ провели смо у дружењу.

Петог дана смо  прошетали  старијим, историјским делом Братиславе и видели неке од њених атракција, а затим се упутила назад ка Будимпешти и тржном центру Кампона где смо посетили Тропикаријум. Ту смо се на најзанимљивији начин упознали са бројним животињским врстама из тропског дела земље. Обилазећи овај парк, сваког посетиоца дели само пар центиметара од различитих врста ајкула, крокодила, змија, као и мајмуна, ретких птица и риба, корњача, инсеката и многих других врста. Тиме смо завршили обиласке и након слободног времена у тржном центру, упутили се ка граници. Овога пута врло брзо смо ушли у Србију и око 00:30 часова стигли у Смедерево 🙂 Свакако ћемо још дуго бити под дивним утисцима са путовања јер нам је екскурзија донела много прелепих ствари и тренутака за препричавање. Радо бисмо је поновили:)

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Андријана Јелић, III-2

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s