Знаменитости које смо посетили

Екскурзије нису само вид предаха од школских обавеза и време за дружење и забаву са школским пријатељима, већ и један од најбољих начина да се стекне знање о историји неких градова, упозна читава једна нова култура, сусретне са делима изванредних архитеката, сликара, вајара и створи велики број успомена на пределе које ћемо памтити дуги низ година. Детаљније о реализацији нашег путовања можете прочитати ОВДЕ. Од знаменитости које смо имали прилике да видимо, издвојила бих:

Трг хероја, Будимпешта

Наш водич је духовито рекао како ,,Нисте посетили Будимпешту, ако нисте били на Тргу хероја”. И заиста, једно од главних обележја мађарске престонице јесте овај велелепни трг. Представља један од главних тргова Будимпеште и заједно са Андрашевим булеваром чини део светске баштине. Прилаз овом тргу чине два знаменита здања: Музеј лепих уметности, са леве стране и Палата уметности, са десне стране, док почетак Андрашевог булевара чини управо зграда српске амбасаде. Централни део трга чини Споменик миленијуму управо јер је изградња трга започета за хиљадиту годишњицу од оснивања мађарске државе(1896), док су бочно од овог споменика, у виду полукружних зрака поређане статуе вођа седам племена, која су основала мађарску државу, као и појединих

800px-Heroes'_Square_in_Budapest

знаменитих личности ове државе. То су статуе Стефана I Угарског, Ладислава I, Коломана, Андрије II, Беле IV, Карла Роберта, Лајоша I Анжујског, Јаноша Хуњадија, Матије Корвина, Стефана Бочкаја, Габора Бетлена, Имре Токољија, Ференца II Лакоција и Лајоша Кошута.

 

Матијина црква и Рибарска тврђава; Будимпешта

Матијина црква (Mátyás templom) представља римокатолички храм и заједно са комплексом који је окружује, најпознатију туристичку дестинацију будимског дела града. Саграђена је 1250. године и тада је носила назив црква Наше Госпе, а назив Матијина добила је у 15. веку због тадашњег владара краља Матије, који је био крунисан и оба пута се венчао у овој цркви чиме је започета традиција крунисања и венчавања мађарских владара управо у цркви коју смо посетили. Током турске окупације, Матијина црква преко ноћи је претворена у џамију, међутим повлачењем Турака са ових простора 1686, порушене су зидине подигнуте око некадашње хришћанске цркве и уклоњени су мотиви из Курана, којом је њена унутрашњост била осликана. Како први покушај да се цркви врати првобитни изглед из 13. века, односно покушај обнове у барокном стилу није успео, права реконструкција је почела тек крајем 19. века и њоме је цркви враћен првобитан сјај.  С обзиром на занимљиву комбинацију бројних архитектонских стилова, ова импозантна грађевина плени својом лепотом. (Званична страница Матијине цркве-http://www.matyas-templom.hu/)

Као део комплекса, око 1902. изграђене су и Рибареве куле, односно Рибарска тврђава. Изграђене су у сећање на рибаре који су штитили овај део града у средњем веку када се ту налазила рибља пијаца. Седам кула ове тврђаве симболизују седам мађарских племена која су 896. године стигла у Карпатски басен. Ове куле представљају јединствене видиковце са којих се пружа поглед на пештански део града и величанствено здање Мађарског парламента (Országház).

 

Палата Шенбрун; Беч

Палата Шенбрун (Schloss Schönbrunn) је један од најважнијих културних споменика у Аустрији, а од 1960. такође једна од главних туристичких атракција у Бечу. Назив Шенбрун (Schönbrunn) у преводу значи ,,лепи бунар“, по бунарима воде који су се ту налазили, а из којих су се снабдевале палате у Бечу. Данашњи Шенбрун се налази на месту некадашњег Катербурга, кога је 1569. године купио свети римски император Максимилијан II и ту кренуо да подиже палате, паркове, вртове, узгајалишта дивљих животиња и баште за ретке и егзотичне биљке. Изградња нове палате почела је у 1696. године по наредби цара Леополда. По наређењу царице Марије Терезије шенбрунска палата преуређена је у стилу рококоа. На крају тзв. терезијанске епохе палата Шенбрун била је снажан центар аустријског царства и царске породице. Цар Франц Јозеф I је у палати Шенбрун провео највећи део свог живота, а умро је 21. новембра 1916. године баш у Шенбруну, у својој спаваћој соби. После пада монархије 1918. године, новооснована Аустријска Република постала је власник шенбрунске палате и сачувала је дивне собе и одаје као музеј за посетиоце. У 20. веку палата је неколико пута коришћена за важне догађаје као што су историјски састанак између Џона Кенедија и Никите Хрушчова 1961. године. УНЕСКО је 1996. године уврстио Шенбрунску палату на листу Светске баштине. У пространим парковима и вртовима Шенбруна налазе се бројне фонтане, лажне римске рушевине, Глориета, Кућа палми, Ботаничка башта, Пустињска кућа, ЗОО врт, оранжерија, Музеј кочија, лавиринт, загонетке на отвореном (математичке игре, огледала…) и др.

wien-schonbrunn

Миљана Миладиновић, ученица 3/5

Advertisements

2 thoughts on “Знаменитости које смо посетили

  1. Повратни пинг: Eкскурзија треће године 2017/2018. – ГИМНАЗИЈА Смедерево

  2. Повратни пинг: Eкскурзија треће године 2017/2018. | Очима младих

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s