Обука за младе возаче и кампања Ум на друм у Гимназији

Велики број ученика наше школе је 13. 12. 2017. године био на тренингу за младе возаче почетнике, који организује НАВАК – Национална возачка академија. Кроз јединствену акцију названу ,,Живот за младе возаче“, чије је извођење за грађане Србије бесплатно организовала ОМВ нафтна компанија, а својим акцијама подржало и Министарство унутрашњих послова Србије, ми који имамо пробне возачке дозволе добили смо вредна сазнања и стекли веома корисно искуство. Сваки програм у Националној возачкој академији инсистира на потпуној реалности, нарочито у практичним ситуацијама када сами управљамо аутомобилом. Реалне брзине, реалан стрес, реалан страх, реално знање јесте битно да бисмо ми, млади возачи, стекли потребно искуство. Сваки од програма се изводи у контролисаним условима, безбедним за полазнике. Разлике у кочењу на леду са различитим убрзањем, скретање у кривину са 60 км/ч и 80км/ч, зауставни пут кочења при брзини 60км/ч и 80 км/ч, обилажење препрека, подуправљање и остале могуће ситуације, које нисмo имали прилике да искусимо, сада јесмо. Све те реалне ситуације развиле су свест код нас о сигурној и безбедној вожњи. Свакако је безбедније да возимо свесно, савесно и концентрисано, него да журимо. Тренинг у НАВАК-у нас учи  да препознамо  опасност пре него што се догоди и да су неки поступци опасни иако не изгледају тако.  Кроз тренинг смо добили  увид  у ,,фаталне“ ситуације изнутра. Стекли смо  искуство  за пожељне реакције у критичним ситуацијама, као и сазнања о последицама употребе алкохола, погрешно намештеног седишта, неправилно везаног појаса.

Дан након овако корисног тренинга,  14.12. 2017. године, у нашој школи је  представљена кампања УМ НА ДРУМ.  Млади данас са 17 и 18 година добијају, можда прерано, дозволе. Према истраживањима Агенције за безбедност саобраћаја свако четврто погинуло лице у саобраћају је млада особа, а њихов највећи непријатељ је физичка и емоционална незрелост. Подаци такође показују да млади најчешће страдају викендом и у ноћним  сатима и да најчешће страдају возећи неприлагођеном брзином, али и услед вожње под дејством алкохола. Млади чине 23% погинулих у саобраћају, а 33% њих страдају  као возачи, и као путници 30%. Кампања УМ НА ДРУМ се одржава по разним музичким фестивалима, у школама, свим местима која млади посећују. Слушајући презентацију кампање, сви присутни су добили  веома битне информације које им сутра, уколико дође до саобраћајне несреће, могу  спасити  живот. Говорило се о зауставном путу, великој брзини, о томе  како појас може да спречи нежељене теже повреде или да нам чак спаси живот. Ученици наше школе који су први пут слушали о овим стварима и добили први  пут ове информације били су запрепашћени, што су ми и сами потврдили. Мислим да је кампања оставила веома јак утисак на њих. Знајући све ове информације, ученици који су прошли НАВАК-ов тренинг  учествовали су  у  разговору са особом из  Министаства унутрашњих послова. Знали су крај сваког слајда и исход сваке радње. Схватили смо сви који смо прошли тренинг колики значај управо ова акција има. Била сам помало изненађена, али и поносна зато што нико од нас није олако схватио тренинг и кампању, чак смо и ми, ђаци, допринели овим предавањима, износећи своја до сада стечена сазнања. Знали смо и запамтили исход сваке ситуације, а затим смо имали прилику да чујемо и причу  човека, чија је  судбина одређена управо саобраћајном  несрећом.

Слушајући предавање до тада, ученици су и добацивали и причали међусобно и учествовали у разговору са презентером. Када је почео да говори о себи, сви су занемели, настала је гласна тишина. Осим гласа човека који је причао о својој, не тако лепој судбини, ништа се друго није чуло. Говорио је о разлозима несреће, о дану када се несрећа догодила, а своју реченицу је завршио: ,,…а да сам само везао појас“. Затим је наставио да прича о немогућностима које је имао када је постао инвалид, морао је да учи да се креће у колицима, није могао да проводи  време са својим сином и најлепше тренутке свог живота је пропуштао. Затим се обратио нама и посаветовао нас је да водимо рачуна о нашим животима и да, ако већ возимо, возимо сигурно.

Мислим да су ученици тек после предавања тог дана  схватили значај свих доташњих савета и препорука. Комбинујући сазнања која нам даје НАВАК, кампању УМ НА ДРУМ и истиниту причу особе којој су један хир, непослушност и вишак адреналина уништили живот, ученици би требало убудуће да више воде рачуна о својој вожњи, о свом животу, али и о животима својих сапутника. Оваквих акција би требало да буде више, јер су ,свакако, драгоцено искуство за све присутне.

Аутор текста: Милица Рајић, ученик 4/6

Advertisements

One thought on “Обука за младе возаче и кампања Ум на друм у Гимназији

  1. Повратни пинг: Обука за младе возаче и кампања Ум на друм у Гимназији – ГИМНАЗИЈА Смедерево

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s