Најбољи, а наши (интервју са младим математичарима)

Најбољи математичари у Србији

Републичко такмичење из математике, 60. до сада, одржано je 10. марта на Машинском факултету у Београду. Смедеревска гимназија је, већ традиционално, остварила завидан успех. Емилија Ђорђевић (четврти разред) је освојила прво место и пласман на Српску математичку олимпијаду, Александар Ракић (четврти разред) је освојио прву награду, и Анђела Ћирић (први разред) је освојила трећу награду. Ово је доказ да се у смедеревској гимназији развијају таленти, како из спорта, тако и из науке.

Ево шта је Емилија имала да каже о свом успеху:

Какав је осећај најбоље познавати математику од свих ученика средњих школа у Србији?

-Не сматрам себе најбољом. Овог пута имам освојено прво место у својој категорији, која не укључује специјална математичка одељења. Сигурна сам да су сви учесници републичког такмичења изузетни математичари, због чега сам веома поносна и срећна због освајања ове награде. За успех је свакако потребно доста рада и уложеног времена током протеклих година, али и мало среће.

Колико ти је помогло искуство, с обзиром на то да ти је ово, укључујући физику, тринаесто републичко такмичење?

-Искуство не мора да буде пресудно, али је мени сигурно помогло. С обзиром на то да је у четвртом разреду битно знање из свих претходних разреда, континуирани рад током претходних година може бити велика олакшица. У сваком случају, осим искуства у раду задатака, због претходног искуства такмичења, сада знам да се изборим са тремом, што такође може бити битан фактор.

Како успеваш да уклопиш такмичења из физике и математике са обавезама из школе, а и радом у Истраживачкој станици Петница?

-Пошто уживам у ономе што радим, организација ми не представља велики проблем. Мислим да је кључ управо у томе. Такође, професори имају разумевања јер много изостајем, како због такмичења, тако и због Петнице.

Како људи из твог окружења реагују на твој успех, пошто ти је ово десета републичка награда?

-Наравно, увек су срећни због мене и подржавају ме, иако су почели да очекују добре резултате. Моје изненађење због освојених награда углавном превазилази оно са којим су дочекане у мом друштву. Не бих да звучим претенциозно, али кажу да су већ помало навикли.

На ком факултету планираш да наставиш са усавршавањем знања из физике и математике?

Планирам да упишем ЕТФ у Београду, а захваљујући наградама на републичким такмичењима, ословођена сам полагања пријемног испита. Такође, размишљам о каснијем усавршавању на неком од факултета у иностранству.

Имаш ли нешто да поручиш својим вршњацима, али и млађим ученицима који су ове године кренули у средњу школу?

-Сматрам да је веома важно да пронађу оно што заиста воле да раде и чиме би желели да се баве и касније у животу. Када имате тако нешто, и издвојено време и рад који улажете постају уживање, док су награде само додатак на све то. Не треба никада да се плашите да покажете своју амбициозност, креативност или заинтересованост, зато што је управо то оно што води до било ког успеха, и чини сам пут до њега много узбудљивијим и интересантнијим.

            Још једном честитам на успеху!

 

Александар је такође поделио своје утиске са нама

Први пут се такмичиш из математике, и већ си освојио прву награду. Јеси ли изненађен оволиким успехом?

Изненађен сам оствареним резултатом будући да раније нисам учествовао на такмичењима из математике, а самим тим нисам имао довољно искуства у раду задатака. Међутим, сматрам да никад није касно да се почне са такмичењем, уз доста труда.

Колико рада и времена си уложио у ово такмичење?

За време летњег распуста решио сам да утврдим градиво средњошколске математике из збирки задатака за пријемни испит јер сам претпоставио да нећу имати довољно времена да то урадим док траје школска година, тако да мислим да је то највише утицало на резултат.

Да ли си и раније учествовао на неким школским такмичењима?

Да, у средњој школи сам се такмичио из српског језика и језичке културе и из биологије, а у основној и из географије, историје, хемије и књижевности.

Како су људи из твог окружења реаговали на освајање награде?

-Честитали су ми и били су одушевљени јер ова награда за мене значи да сам ослобођен пријемног испита на факултетима на којима се полаже математика. Драго ми је што су професори афирмисали наше резултате, јавно похвалили знање, залагање и ентузијазам који смо показали у такмичарској борби и представили школу у најбољем светлу.

Који факултет планираш да упишеш? Да ли ћеш сада наставити да се бавиш математиком?

Највероватније ћу уписати ЕТФ у Београду. Свакако ћу наставити да се бавим математиком јер је она основа и припрема за све оно што нас очекује, поред чињенице да изоштрава интелектуалне способности.

Имаш ли нешто да поручиш својим вршњацима, али и млађим ученицима који су ове године кренули у средњу школу?

Поручио бих свима да на време крену да се такмиче из оне области која их највише занима, да покажу индивидуалност, креативност, аутентичност и оставе лични печат јер је средња школа прекретница између два периода живота и у њој би требало да пронађу свој животни пут.

            Све честитке на оствареним резултатима!

           

Аутор чланка: Исидора Ђорђевић

Advertisements

One thought on “Најбољи, а наши (интервју са младим математичарима)

  1. Повратни пинг: Емилија представља Србију на Светском првенству у физици – ГИМНАЗИЈА Смедерево

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s