Европски дан језика

 

У среду, 26. септембра, у Гимназији Смедерево организован је програм поводом Европског дана језика. Наши ученици су се и ове године потрудили да на креативан, едукативан и занимљив начин својим другарима, професорима и свим заинтересованим представе стране језике које уче. Песмом, обележјима држава чије језике уче, али и паноима и играма које су ученици уз сарадњу са професорима осмислили, упознали су са датим језиком бројне посетиоце. Сви који су желели могли су се опробати у изговору појединих речи, поставити питања о историји и култури неког народа, позабавити се интересантним делом традиције, али и дегустирати неко од националних јела.
Своје изабране стране језике презентовали су ученици енглеског, руског и француског језика.

Програм је отворен Деветом Бетовеновом симфонијом или Одом радости – химном Европске уније у извођењу наших ученица на чак 5 језика: француском, немачком, енглеском, италијанском и шпанском језику. Овогодишњи слоган манифестације био је Talk to me (Разговарај са мном), па су у складу са тим ученици посветили пажњу комуникацији и издвојили карактеристичне речи које би посетиоци поновили и меморисали, а као награду добијали би мали поклон у виду слаткиша или симбола државе. Тако су ученици француског језика имали беретке, пољупце, бркове, а ученици руског језика традиционалне руске палачинке, бабушке…
Професорке које су подржале реализацију овог пројекта у нашој школи су: Ана Мартиновић (професорка енглеског језика), Гордана Анић (професорка руског језика), Снежана Илишковић и Ивана Бероња (професорке француског језика), Соња Илић (професорка немачког језика) и Марина Миливојевић (професорка италијанског језика).

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 

Активности су се спроводиле у два термина, од 12:30 и у поподневној смени од 19 часова, када су нас посетили и ученици из Турске који су у нашој школи били на размени.
Надамо се да ћемо наредне године проширити и додатно унапредити овај пројекат, како бисмо што већи број ученика упознали са новим језицима, мотивисали их и охрабрили да почну са учењем истих, јер они су „најмоћнији лек који је човечанство користило“!

Миљана Миладиновић 4-5

One thought on “Европски дан језика

  1. Повратни пинг: Европски дан језика – ГИМНАЗИЈА Смедерево

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s