,,Истражуј кроз ноћ, у знању је моћ!“

Град Смедерево имао је задовољство да ове године први пут буде део програма Европске уније за јачање европске истраживачке каријере и тиме се нађе на мапи европских градова који промовишу науку. Главни догађај овог програма јесте ,,Ноћ истраживача“ и посвећен је популаризацији науке и учењу исте кроз дружење и забаву. ,,Ноћ итраживача“ се одржава сваке године у многим градовима Европе последњег петка у септембру. Тринаести пут по реду, 28. септембра од 17 часова па до поноћи у двадесет седам земаља, ,,Европска ноћ истраживача“ окупила је младе истраживаче жељне науке и знања под овогодишњим слоганом Истражуј кроз ноћ, у знању је моћ! 

Овај догађај који је 2018. године објединио преко 250 европских градова домаћина, успешно се реализовао и у нашем граду. Циљ овогодишње ноћи јесте допринос свести у вези са значењем и вредностима културног наслеђа и можемо рећи да је кроз бројне радионице, примере добре праксе и кроз размену искустава он и испуњен. Европска ноћ истраживача трајала је читаве недеље, од 24. до 29. септембра, па је и названа Недељом истраживача. 

Велику захвалност на реализцији догађаја у нашем граду дугујемо самим домаћинима, Регионалном центру Смедерево, као и сарадницима, Музеју у Смедереву и Народној библиотеци Смедерево. Наши домаћини су кроз богат и разноврстан програм целе недеље окупљали су љубитеље науке из Смедерева и околине.

Смедеревски гимназијалци су се придружили и овом пројекту и подржали Европску ноћ истраживача као добар начин да се наука промовише. У среду, 26. септембра у Регионалном центру Смедерево ученици су присуствовали предавању дипломираног лексиколога, професорке др Рајне Драгићевић, на тему Културни стереотипни појмови у српском језику. Ову помало збуњујућу и несвакидашњу, али свакако интересантну тему, професорка Рајна је успела да приближи средњошколцима и покаже колико једно предавање на Филолошком факултету може бити занимљиво и нама.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

У том духу, текло је и следеће предавање професора др Бошка Сувајџића на тему Вуков Српски рјечник у своме времену и данас. Оно што остаје општи утисак са предавања код гимназијалаца јесте да је било јако лепо слушати професоре Филолошког факултета у Београду  и да су сви уживали у њиховим беседама. Жељни знања и дружења, ученици их позивају да неком скоријом приликом посете наш град са неким новим темама.

 

Поред ових предавања, гимназијалци су учествовали и на самој Ноћи истраживача у петак. Као волонтери, били су део многобројних огледа и радионица које су се одржале у холу Центра за културу Смедерево. Хол је био пун и та слика довољно говори да Смедерево може бити поносно бројем младих истаживача и научника који чувају и преносе културно наслеђе. Чланови секције Физис поред волонтирања, посетили су и били део свих радионица. Имали су задовољство да се испробају у огледу Поглед на Смедерево кроз балон, затим да науче калиграфско писмо и открију тајну науке кроз радионице ,,Кинетички песак“, ,,Ферофлуид“, ,,Изолујте ДНК“, ,,Квасац“ и ,,Здрави били – живели лактобацили“. Ми вам кроз слике преносимо делић атмосфере која је владала у овој магичној, научној ноћи.

Аутор: Андријана Јелић, 4-2

Фото: Ана Станимировић и Кристина Филић, 4-2

Advertisements

One thought on “,,Истражуј кроз ноћ, у знању је моћ!“

  1. Повратни пинг: ,,Истражуј кроз ноћ, у знању је моћ!“ – ГИМНАЗИЈА Смедерево

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s