„БРИТАНСКЕ ХЕРОИНЕ, СРПСКЕ СЕСТРЕ“ – ОГЛЕДНИ ЧАС ИЗ ИСТОРИЈЕ И ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

У понедељак, 10. децембра 2018.године, у Свечаној сали Гимназије одржан је огледни час из историје и енглеског језика, под називом „Британске хероине, српске сестре.“ Повод за ову можда необичну сарадњу је недавно обележена стогодишњица од завршетка Великог рата, који је неизмерно изменио слику дотадашњег света. У великом хуку историје остале су забележене херојске приче о женама војницима које су дошле у Србију да би несебично помагале на ратиштима, у војним болницама и  сиротиштима.

Храбре Британке (Flora Sandes, Edith Cavell, Elsie Inglis, Evelina Haverfield, Elizabeth Ross, Katherine MacPhail, Isabel Hutton, Mary Elizabeth Phillips, Mabel Stobard..) нашле су своје заслужено место и у једној српској учионици. Наиме, одељење IV1, са својим професорима Драгицом Качином и Јасном Ристић, приредило је публици један занимљив перформанс на ову тему. У разним активностима на српском и енглеском језику учествовало је цело одељење. Ево и неколико детаља са овог јавног часа…

Огледни час подразумева одступање од традиционалног облика наставе и уобичајене структуре школског часа. Подједнако ту уче и ученици и наставници – ови први да преузму иницијативу и одговорност, ови други да препусте један део контроле наставног процеса ученицима. Доказ да су овакве иновације потребне и корисне је и готово пуна сала ученика, који су са пажњом пратили ток часа и тиме показали да умеју да поштују значајне теме. Хвала и колегама који су присуствовали овом часу !

Аутор:  Ј. Ристић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s