Дванаести фестивал науке и образовања

Ове године је у Београду одржан дванаести Фестивал науке и образовања. На њему је учествовало око шездесет научних и образовних институција из Србије и иностранства. Трајао је од 29.11. до 2.12. а одржавао се у халама београдског сајма. Програм је био веома разноврстан, интересантан и поучан. Садржај сајма је био прилагођен најмлађима, али ни они најстарији нису били ускраћени у сазнавању нечег новог и занимљивог. Видело се да су презентери уживали у свему што су радили, па се таква позитивна атмосфера пренела и на посетиоце. На штандовима су презентоване разне области из физике, хемије, роботике, математике, психологије, историје, шумарства и то кроз доста поставки, експеримената и предавања. Сви ови делови програма су захтевали како знање презентера, тако и заинтересованост и активно учешће посетилаца.

Наша школа је од самог оснивања фестивала редовни посетилац. Као и претходних, и ове године чланови секције Физис су активно учествовали, те су и сами постали реализатори програма.

Под називом ,,Упознај ватрогасце из земље будућности“, ученици гимназије ,,Свети Сава“ у Пожеги су представили како постоји могућност да један робот гаси пожар. Интервјуисале смо Луку Ђокића, матуранта ове гимназије, једног од презентера на овом штанду. О посећености штанда нам је рекао : ,,Пошто смо јуче добили одликовање амбасадора науке од организатора фестивала, посећеност је постала све већа. Деце и одраслих је било подједнако, али је деци био занимљив само робот и његово кретање. Зато смо предавање прилагодили њиховом узрасту и покушали да их заинтересујемо да се касније и они опробају у електроници. Студенти и старији посетиоци су више интересовања показали за сам склоп робота и његово програмирање, што смо њима презентовали, тако да су уживали подјенако као и млађи посетиоци.“.

Након што нам је Лука демонстрирао на који начин робот гаси пожар, свратили смо и до штанда Математичке гимназије из Београда. ,,Ми смо чланови секције примењене физике и електронике. Основани смо пре три године и то по узору на семинар истраживачке станице ,,Петница“ под називом ,,Примењена физика и електроника“. Већ трећу годину узастопно смо на фестивалу науке у Београду. Имамо око двадесетак пројеката на којима су радили ученици од седмог разреда основне школе до четвртог разреда средње школе. Професори су у овој секцији техничка подршка, док ученици сами реализују сопствене идеје“, за наш сајт су рекли чланови секције примењене физике и електронике, Лана Поповић и Душан Мишковић. Као вишегодишњи учесници Фестивала, указали су нам на то да је посећеност велика, као и претходних година, али да се њихов број пројеката сваке године повећава. На крају су додали да на њиховом штанду за сваког има по нешто: ,,Имамо неке озбиљније и комлексније пројекте за старије, и оне једноставније, које кроз демострацију привлаче пажњу млађих посетилаца. И на једне и на друге смо веома поносни. Видимо се и следеће године“, поручио нам је Душан.

Поред штандова средњих школа, и многобројни факултети су презентовали своје програме. Сваки факултет је имао лепо осмишљена предавања, поставке које нисмо могли заобићи и насмејане предаваче пуне знања. Нашу пажњу је привукла поставка Шумарског факултета Универзитета у Београду. Студент треће године нам је испричао нешто о њој: „Назив поставке коју видите је „Корацима дивљих животиња“ и кроз њу људе упознајемо са карактеристикама шумских животиња. Учимо их како се храни дивљи вепар, затим  да препарирање одређене животиње није пука случајност већ се углавном у те сврхе лове болесне животиње. Такође, они који желе могу од нас чути и о шумама, значају биодиверзитета, о заштити животне средини“.  А на питање колика је посећеност штанда, добили смо следећи одговор: „ Посећеност је веома задовољавајућа, али информисаност људи је осредња. Нама је драго што је тако јер онда кроз нашу поставку и наша предавања науче нешто ново и корисно. Тако смо разбили заблуду око тога шта је јелен, а шта срна, указали на бројно стање вукова. Многи људи који живе у градовима ниси упознати са тим где живе медведи, дивљи вепрови, ласице, али зато ми и јесмо дошли овде да им приближимо нешто више шумских врста.“ 

Провели смо се незаборавно, научили свашта, приближили се за понеку информацију више свакој науци и направили неколико фотографија како бисмо делић атмосфере пренели и вама. Уживајте до наредног, 13. фестивала науке и образовања.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

                                                       Аутори: Тијана Анђелковић IV/2 Андријана Јелић    IV/2

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s