Светосавска одликовања у рукама гимназијалаца

У нашем граду, 25. јануара 2019. године, у оквиру Смедеревских светосавских свечаности, додељена је Светосавска повеља, као и Награде за стваралаштво младих. Ове године су сви добитници награда бивши ђаци наше школе. Добитник повеље за 2018. годину је Угљеша Милић, инжењер електротехнике, а Награда за стваралаштво младих, која се  додељује за најуспешније резултате и остварења ученика и студената,  отишла је у руке студената Емилије Ђорђевић, Софије Ђурић, Александра Ракића, Јоване Симић и Милице Ивковић. Ови млади људи су поред Вукове дипломе, коју су заслужено добили као ђаци Гимназије, носиоци бројних признања са републичких и међународних такмичења. Емилија, Софија и Александар сада су студенти Елетротехничког факултета у Београду, Јована је студент Филолошког факултета у Београд, а Милица је студент Правног факултета, такође у Београду.

Светосавска повеља се додељује појединцима и колективима за изузетне резултате остварене у дужем временском периоду из области образовања, науке, културе, здравства, информисања и просветитељства. Угљеша Милић, ученик генерације у обе школе које је у Смедереву завешио, у О.Ш. ,,Димитрије Давидовић“ и Гимназији, своје образовање наставио је на Електротехничком факултету у Београду, а усавршавање наставља у Барселони, на престижном Универзитету техничких наука, где уписује докторске студије. Успешно брани своју докторску тезу 2017. године, а затим се враћа у Србију, како би наставио каријеру. Најпре се ангажује у једној београдској фирми, на позицији систем софтвер инжењера, а касније отвара и сопствену фирму у Смедреву, под називом Серум. Угљеша је током обраћања на свечаности истакао захвалност својим учитељима и наставницима из основне школе, као и професорима и разредним старешинама у Гимназији Смедерево, али и предавачима на факултету у Београду и Универзитету у Барселони, јер су они заслужни за његов успех, али и успехе свих младих људи којима су додељене ове значајне награде.

Изванредни резултати ових младих људи који ће тек радити на својој каријери и  доприносу науци, свакако су за дивљење, но треба да буду и мотивација другим младим људима са високим циљевима да још истрајније раде на свом образовању.

Миладиновић Миљана 4-5

Advertisements

One thought on “Светосавска одликовања у рукама гимназијалаца

  1. Повратни пинг: Светосавска одликовања у рукама гимназијалаца – ГИМНАЗИЈА Смедерево

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s