Пројекат Коцка

,,Коцка“ је међународни пројекат који је покренут у Шведској и иза кога стоји Raoul Wallenberg академија из Стокхолма која се бави проучавањем и промовисањем људских права. Овај пројекат се спроводи у нашој земљи већ другу годину заредом. Ове године је пројекат обухватио пет градова, укључујући и Смедерево, где је носилац пројекта била Гимназија Смедерево.

Гимназијалци су ову изложбу припремали осам месеци са Александром Стаменковић, координаторком пројекта. Професори Александар Срејић и Душица Славковић организовали су и подстакли ученике да своје идеје преточе у овај занимљив перформанс који нас подсећа на нашу обавезу да штитимо своја права, а тиме и права читавог друштва у коме живимо и развијамо се као личности. Како бисмо штитили своја права, неопходно је да их довољно познајемо, због чега је план да се овај пројекта прошири и на друге градове у Србији.

У уторак, 7. маја отворен је перформанс на градском тргу у присуству господина Јоакима Верна, заменика шефа мисије Амбасаде Шведске, као и представника града, школа, медија, културних институција, али и свих грађана заинтересованих за овај несвакидашњи догађај. Људско право на коме је акценат овогодишњег пројекта јесте људско право на приватност. Ученици су изабрали управо ово право, јер наглим развојем друштвених мрежа и сувишним, а наизглед безазленим излагањем приватног живота широј јавности, оно бива озбиљно угрожено и његово нарушавање поприма све озбиљније размере. Циљ пројекта јесте да пробуди у нама свест о могућности коју имамо у таквој ситуацији, а то је способност сваког од нас да створи промене и боље услове друштву чији је део.

Јоаким Верн изјавио је да је Шведска амбасада део овог пројекта јер су људска права јако битна, поготово када су млади људи у питању. Сматра да Србија на њих рачуна, јер они јесу њена будућност и могу је учинити бољом.

Ако су ови пожртвовани, креативни и самосвесни млади људи наша будућност-ми се немамо чега бојати!

аутор текста: Миљана Миладиновић

One thought on “Пројекат Коцка

  1. Повратни пинг: Пројекат Коцка – ГИМНАЗИЈА Смедерево

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s