Огледни час латинског и енглеског језика

У четвртак, 26.09.2019. године, одржан је огледни час из латинског и енглеског језика под називом „ Шарена Европа – вишејезичност.“ Повод за ову врсту часа био је Европски дан језика који се, сада већ традиционално, обележава бројним пригодним манифестацијама широм Европе.

Час су осмислиле и реализовале Ивана Бероња и Јасна Ристић, професори латинског, односно енглеског језика. Учествовали су ученици два одељења првог разреда, укупно око 50 ученика.

Један од циљева овог часа било је и испробавање нових наставних метода у раду са великим групама и различитим нивоима знања. Кроз низ активности, наизменично на енглеском и српском језику, ученици су обновили своје знање и научили понешто ново (зашто се латински зове латински, а не римски; од којих латинских речи потичу називи месеци у години; ко су билингвали;  који су романски, а који германски језици; каква је веза између енглеског „adjective“ и латинског „adjectivum“; да ли је латински заиста „мртав“ језик, и још доста тога ). У завршној дискусији на енглеском језику, истакнут је значај различитих видова комуникације, као и потреба за комуникацијом на разним језицима у савременом свету. Часу су присуствовала и два ученика на међународној размени, Владимир из Русије и Utku из Турске, који ове године похађају други разред у Гимназији. Они су се представили осталим ученицима на свом матерњем језику, а потом  поделили и своје утиске о Србији. Захваљујемо се и Биљани Павловић, професору шпанског језика, која је са групом својих ученика припремила и реализовала квиз, у коме су ученици научили и понеку реч на норвешком и италијанском, примера ради.

Часу је присуствовао директор Гимназије, Александар Маринковић, као и Весна Требовац, професор латинског и француског језика.

Аутор:  Ј.Р.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s