Гимназијалци и у скупштини!

Иницијатива Отворени парламент и хелсиншки одбор за људска права у Србији уз подршку чешке организације Агора и министарстава спољних послова Чешке, дошли су на идеју да организују симулације Седница локалних скупштина за средњошколце.

Једна таква симулација одржана је у четвртак, 12. децембра 2019. у градској скупштини у Смедереву, уз помоћ професорке устава и грађанског васпитања, Душице Славковић. Идеја је да другаци, трећаци и четвртаци, подељени у 3 групе, представљају 3 водеће странке Смедерева: Српску напредну странку, Српску демократску странку и Социјалистичку партију Србије. Тема о којој се расправљало, била је аерозагађење нашег града. Сваки члан ,,странке“ морао је да да властити предлог за решавање овог проблема. Након тога се унутар сваке од њих, бирао један, најбољи предлог.

Српска демократска странка предложила је увођење економских такси, Српска демократска странка коришћење гаса уместо мазута, а Социјалистичка партија Србије сађење дрвећа у индустријским зонама. Након спроведеног читавог поступка , који је укључивао постављање питања, лобирање и напослетку-гласање, одлучено је да се као крајње решење узме идеја Српске напредне странке. Уследила је додела сертификата учесницима.

,,Мислим да је било веома интересантно, да није ни поента у самом аерозагађењу, које иначе и јесте велики проблем нашег града, већ да нас науче и покажу нам како функционише скупштинско заседање, што су две девојке које су водиле симулацију урадиле врло успешно. Научила сам доста тога о скупштинским дискусијама, што пре нисам знала, и допало ми се „, каже једна матуранткиња.

,,Мени се баш свидео пројекат и мислим да је био веома користан, јер је врло мали број средњошколаца уопште знао да се ради о овоме. Поред тога што имам устав, ово је дошло као пракса. Између осталог, схватили смо и да неће увек победити најбољи предлог, већ онај који долази од владајуће странке „, рекла нам је још једна ученица четвртог разреда, док трећа истиче реалност и одлично дочарану атмосферу: ,,Док сам седела на свом месту, имала сам у глави све што је требало да кажем. Међутим, када сам устала и кад је требало да говори пред свима, осетила сам трему и баш из тог разлога нисам рекла све што сам имала. „

Очигледно је да су ученици ово искуство сматрали едукативним, али и забавним. Као и увек, наши ђаци су спремни да се опробају у свим врстама активности.

Аутор: Нађа Савић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s