ТЕМАТСКИ ДАН  – ЕВРОПСКИ  ДАН  ЈЕЗИКА  У  ГИМНАЗИЈИ

У нашој школи је 26. септембра, као и ранијих година, пригодно обележен  „Европски дан језика“. Ово је манифестација коју је први покренуо Савет Европе 2001. године, са циљем промовисања језичке разноликости и богатог културног наслеђа Европе. На територији Европе постоји 225 аутохтоних језика, од укупно око 6000 колико их има у свету, укључујући и дијалекте.

Марија Пејчиновић Бурић, генерална секретарка Савета Европе, поводом овог дана је изјавила:

 „Језичка разноликост јесте наше културно наслеђе. Она нам помаже да ценимо разлике и да увидимо да нас оне чине јачим. Стога, вреднујмо све језике у Европи.“

Управо ове вредности желимо да подржимо и негујемо у нашој школи, те је ово био један весели, шарени дан у свим учионицама на часовима првог и другог страног језика. Ученици су били у прилици да учествују у бројним активностима које су за њих припремили њихови професори: било је квизова, питалица, брзалица, пословица, шала, изазова, читале су се басне на немачком, „путовало“ се до Лондона, Атине, Копенхагена, дискутовало се о цитатима на тему учења језика… Научила се и понека шпанска, турска, шведска фраза, казивали су се стихови великих енглеских песника ,  „оживели „  су на кратко чувени Ромео и Јулија, а ту се задесио и Шерлок Холмс, који  је решио још један замршени случај.

Посетиоци овог тематског дана су посебно уживали у садржајима које су припремили ученици наших филолошких одељења, са њиховим професорима Аном Мартиновић и Биљаном Милентијевић. Наши прваци филолози су сјајно анимирали посетиоце својих „штандова“ кроз бројне активности везане за језик и културу енглеског говорног подручја. Било је ту још и руског, норвешког, француског… Одлично урађени постери су били додатна занимација за бројне посетиоце и прилика да се ученици заинтересују за самостално истраживање.

Наши другаци филолози су изузетно припремили и представили бројне садржаје везане за енглески језик, културу и књижевност. Било је ту презентација, ирског плеса, рецитовало се и глумило, а било је и музике!

Такође, наши трећаци информатичари добили су задатак да „пронесу поруку“ о значају учења страних језика кроз већину одељења у току часа. И програмски језик је једна врста – језика! Сви смо укључени, сви смо повезани. То је још једна порука овог дана.

Све у свему, овај тематски дан је показао да се уз тимски рад и мало добре воље може освојити простор међукултуролошког разумевања. Данас смо у нашој школи створили Европу у малом.

Стручно веће за стране језике Гимназије захваљује се свим професорима, ученицима и посетиоцима на одличној сарадњи и подршци. Видимо се и следеће године !

Аутор : Ј.Р.

Постави коментар